Tips för dig som skall köpa nytt kök

Att renovera sitt kök är kul men kräver planering för ett bra slutresultat. Här kommer några tips och idéer som förhoppningsvis är till lite hjälp på vägen.

Utseende och stil

Vad ska man välja, hur ska det se ut? Det enklaste tipset är att se till sig själv och inte titta för mycket i inredningstidningar. Självklart går det att få många tips och idéer från olika magasin, men hämta inspiration från flera källor och gör det till något personligt. Dessutom ska köket passa in i bostaden och stilen i övrigt.

Det finns alltså inget rätt eller fel. Men ett tips är att inte blanda för många olika färger, eller åtminstone färgskalor. Ett bra hjälpmedel för att få en liten uppfattning om vad man själv tycker kan passa ihop, är att använda vårt Inspirationsverktyg. Där finns möjligheten att laborera med olika luckor, bänkskivor och handtag, men även golv, kakel och väggar.

Hur ska det nya köket planeras

Börja med att se till det nuvarande köket och vad som fungerar bra respektive dåligt. Det finns ingen anledning att ändra för ändrandets skull, så om t.ex. spisens/hällens placering med ytorna runt omkring är bra idag, så behåll det så. Blir det däremot alltid krockar i köket vid t.ex. arbetsytan och diskmaskinen så är det en bra anledning att inte göra om samma misstag. Nu finns det förvisso vissa rekommendationer när det gäller avstånd och placering som gör planeringen enklare, men man måste alltid se till sig själv och de egna behoven också. För det är nämligen ytterligare en viktig parameter när det gäller att planera kök, de egna behoven. För den som bakar väldigt mycket behövs det kanske lite större fria ytor, medan ”mikrougnskocken” kan klara sig med mindre.

Vad är viktigast för just dig?

Att planera ett kök innebär många gånger att man måste kompromissa något, det går inte alltid att få med allt. Men en yta man aldrig ska kompromissa med är arbetsytan, den som finns mellan spishäll och vask. Arbetsytan, eller beredningsytan som den också kallas, ska vara minst 80 cm (aldrig mindre) men kan vara upp till 120 cm. Den är kökets absolut viktigaste yta och är en stor bidragande anledning till att köket blir funktionellt. 

Sedan är det också viktigt att ha avställningsytor på respektive sida om spishäll och vask. Vid sidan om hällen behövs en avställningsyta på 40-60 cm och bredvid hoarna behövs en s.k. diskyta på 60 cm. Observera att dessa ytor inte får inkräkta på arbetsytan.
Förutom de fria ytorna så ska ju också en hel del vitvaror få plats. Och här kan det bli knivigt att få med allt. Förutom de vanliga maskinerna som brukar finnas i ett kök, så har det kommit ytterligare några till som t.ex. kaffemaskiner. Vilka och hur många olika maskiner man behöver styrs av behoven, men ibland måste man offra någon för att kunna få plats med allt.

Ugn eller diskmaskin i arbetshöjd?

Det finns två vitvaror som jag vill belysa lite extra när det gäller placering. Den ena är inbyggnadsugnen och den andra är diskmaskinen. Den absolut vanligaste placeringen av ugn är i arbetshöjd i ett högskåp, ca 70-80 cm över golvet och med en mikrovågsugn ovanför. Diskmaskinen ställer man på golvet. Varför? Det enkla svaret är att det ser ut så i alla inredningsmagasin och kökskataloger, och därför blir det så. Men om vi funderar lite på hur mycket vi använder dessa två vitvaror så skulle en väldigt enkel ekvation komma fram till att diskmaskinen används minst tre gånger så mycket som ugnen (skulle man gå lite djupare i det resonemanget så skulle väl svaret förmodligen bli minst 10-15 gånger så mycket).

Min rekommendation är alltså att även bygga in diskmaskinen i arbetshöjd. Men som jag har varit inne på tidigare så kan man inte alltid få allt, och då är det bättre att placera ugnen under hällen och låta diskmaskinen vara i en ergonomisk arbetshöjd. Undrar du hur det ser ut så slå upp sidorna 22, 28 och 46 i vår kökskatalog, där finns några exempel på hur det kan se ut.

Funderar du på en köksö?

Köksö är ett annat vanligt ämne som jag ofta får frågor om. En del undrar hur stora de är och vad som ingår i dem, och svaret är att det finns inga färdiga köksöar. Alla köksöar anpassas efter de behov som finns och hur mycket plats man har. Och det är just det här med plats som kan bli ett hinder. Tänk på att man måste kunna komma förbi i köket obehindrat. Vid arbetsytor behövs ett avstånd på 120 cm mellan köksön och de andra bänkytorna, medan man vid rena passager kan dra ner det till 100 cm.

En annan viktig sak att tänka på, om man placerar en häll i köksön, är att man då också behöver placera en ho där. Den behöver inte vara stor eftersom den bara behöver fungera som utslagsho. Men möjligheten och närheten till vatten är nödvändig som en ren säkerhetsaspekt. Det kan gå illa när man vänder sig om för att t.ex. slå ut pastavattnet, det är lätt hänt att krocka med andra och speciellt om man har barn. Att placera vatten i en köksö försvårar ju givetvis installationen något, men är trots det nödvändigt.

Att tänka på när det gäller fläktar

En häll i en köksö ställer också högre krav på fläkten. Den öppna planlösningen gör att fläkten inte längre får någon hjälp av väggen att leda upp ångan. Och en av hemligheterna till en bra sugeffekt är en rätt dimensionerad fläktkanal. En ”turbofläkt” med för liten fläktkanal får motsatt effekt och kan därför fungera sämre än den gamla fläkten.

 

För att summera det hela så är bästa vägen till ett bra slutresultat följande:

1. Fundera igenom vilken stil som passar dig, Myresjököks Inspirationsverktyg är en bra början. Klipp ut bilder från tidningar och annat som du hittar, gör ett kollage, en s.k. moodboard, med idéer om färger, materialval o.s.v.

Skriv ner en önskelista på alla vitvaror och funktioner du vill ha i ditt nya kök (även om alla kanske inte går att genomföra). Rangordna vad som är viktigast.

3. Gör en ritning med mått på väggar, fönster, dörrar, el och vattenplaceringar samt takhöjd. Mät noga och ange måtten i millimeter (jo, det krävs faktiskt den noggrannheten för att det ska bli rätt i slutändan). Ritningen behöver inte vara snygg eller skalenlig, bara uppgifterna är korrekta.

4. Gör en budget för vad hela köksrenoveringen får kosta. Då underlättar det för säljaren att presentera ett bra förslag som uppfyller behov och önskningar.

5. Bege dig till en återförsäljare och ta hjälp av den kunskap som finns där. De är experter och kan ge många råd och tips om just ditt kök. Som lekman är det inte lätt att hålla reda på allt, och framförallt inte vilka fällor som finns. Det är inte kul att inviga sitt nya kök, och samtidigt konstatera att en lucka inte går att öppna, diskbänken är felvänd eller att arbetsytan är för liten. Det dröjer kanske 15 år innan du renoverar nästa gång, och det blir dyrt om man ska äta ute alla de åren (lite överdrivet, men du förstår säkert vad jag menar).

Slutligen, min definition av ett bra kök är att det är funktionellt och praktiskt samt estetiskt tilltalande. I den ordningen. Ett kök som är opraktiskt att arbeta i blir aldrig bra, oavsett hur snyggt det är.

Lycka till och grattis på förhand till ditt nya Myresjökök! 

Mikael Ek, Myresjökök

Dela |